19 Şubat 2010 Cuma

Maradona, Pele, Messi, Castro, Tanrı

Messi'yi, Maradona'yla kıyaslamak için henüz daha erken. Ama görünen o ki, 22 yaşındaki Messi, Arjantin formasıyla bir Dünya Kupası kazanması halinde Maradona'nın tahtına aday olacak.
Maradona'nın kıyaslandığı futbolcu her dönem Pele olmuştur.
Pele çok büyük futbolcudur ama; takım arkadaşları da büyüktür. Hepsini saymayayım; Carlos Alberto, Everaldo, Gerson, Jairzinho, Tostao, Rivelino... Neredeyse Pele'ye yakın yetenekte oyunculardı bunlar.
Maradona'nın 1986 Dünya Kupası'nı kazandığı kadroya bakalım; Pumpido, Cuciuffo, Olarticoechea, Batista, Ruggeri, Brown, Burruchaga, Giusti, Enrigue, Maradona, Valdano... Ruggeri, Burruchaga ve Valdano dışında futbol piyasasında geçer akçe olan oyuncu yok.
Aynı şekilde Napoli kadrosu da Arjantin kadrosuna benzer.
Napoli'yle kazandığı UEFA Kupası ve İtalya şampiyonluğu, Maradona'nın tek başına 'one man show' yaptığı kupalardır.
Messi'ye dönecek olursak 1970 Dünya Kupası'nı kazanan Brezilya Milli Takımı'ndan aşağı kalır yanı yoktur Barcelona'nın. Messi'nin yanında Henry, Eto'o, (İbrahimoviç) arkasında İniesta, Xavi, Puyol, Alves...
Maradona'nın ise ne yanında, ne arkasında ne de önünde Brezilya ve Barcelona kardosundaki futbolculardan vardı. O, neredeyse tek başına başardı...
Maradona biraz Yılmaz Güney gibidir.
Bu toprakların çocuğu olsaydı, silah taşıyabilir ve Yumurtalık savcısını vurabilirdi.
Kokain içti, elle gol attı falan filan... (Kişisel olarak ikisine de ihtiyaç duymam ve nefret ederim)
Ama hiç bir zaman düzenin adamı olmadı.
Omzunda apolet gibi Che'yi, bacağında Fidel'in dövmesini taşır. Düzen yanlısı, sağcı, oligarşi takımlarını tutan yüzbinlerce insana travma geçirterek Çavez'e, Morales'e sımsıkı sarılır.
Maradona, olmayan Tanrı'nın eli, olan Fidel'in ayağı, seyrettiğimiz için şanslı olduğumuz gelmiş geçmiş en büyük futbolcudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder