19 Nisan 2022 Salı

Kupa Fetişizumi

Geçen hafta ‘fetişizm’den bahsettum. Hazir konusi açilmişken fetişizumun billurlaşmış hâlinden, kupa fetişizminden bahsedecım. Misal, Sipor Toto Super Lig Kupasi; görünurde iki tane kulpi olan, 925 ayar gümüşten yapilmiş, piyasa değeri 60 bin lira eden bir metaldur. Normalde takumlarun bir deplasman maçinun masrafi bile bundan pahalidur. Kupanun maddi değerine dönup bakmazlar bile.

Tenekesi bendedur
Fakat 11 kiloluk bu gümüş kupa, üretildukten sonra insandan bağimsuz, özgür bir hayata kavuşmiştur. Bu kupayi sipariş veren federasyon yetkililerine ve oni kazanmak isteyen takumlara egemen olacak bir güce dönişmiştur. Fetişleşmiştur.
Onun temsil ettuği şey artuk çok başkadur; gerçek değerinun bin kati kadar bir güce erişmiştur. TFF’nun şampiyon takuma verduği parayi ve Şampiyonlar Ligi’ne katilum payini hesaplarsak, bu metali kazanmak içun yapilan rezilluklerun birazini anliyabiluruk. 
Kotori Başkan
Kupanun fetişluği bununla bitmiy. Kupayi kazanmak içun her turli rezilluği yapan, iki kelimeyi bir araya geturemiyen çapsuz bir mütayit, sabah akşam medyada beynumizi pepeçuraya çevirebiliy. Yetmiymiş gibi bi da bu kotori, devletten beyuk bir ihale aliy.
Hep söyliyrum, kupalarun ödüli bi tepsi baklava olinca bu şikeci, hirsuz, yalama asalaklar futbolun yakasindan düşecek ve “Kupa Fetişizumi” sona erecektur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder