20 Eylül 2019 Cuma

Eşşeğun onde gideni - 5

Değişum, metalarun, kullanum – değerleri olmaduklari ellerden, kullanum – değerleri olacaklari ellere aktarilmasini sağlayan bir süreçtur.
Mesela, bizum Foter Osman geçen gün 100 kilo hamsi yakalamişidi. Şimdi bu kotori, kahvaltida bile hamsi yesa ancak 5 kilosini yiyebilı. Kalan hamsiyi duvara asup, hatira olarak sakliyamaz. Ne yabacak; haliyle 95 kilo hamsiyi pazarda satacaktur. O güzelim 95 kiloluk hamsi, Osman vijdansuzi içın bir kullanum değeri taşimamaktadır. Çünki yiyebileceğinden daha çok hamsi yakalamiştur. Foter Osman’un hamsiyi pazara götürüp, oni afiyetle yiyecek olan Sementa Recep’e para karşuluğinda satmasina değişum deyiruk.
Efendum metalarun elleri ayaklari yoktur, pazara kendi başlarına gidemezler ve kendi hesaplarına değişum yapamazlar. (Japon robot Asimo hariç, o tek başina pazara gidebilı.) Bu yüzden, ayni zamanda bu metalarun sahiplerini de tanımamuz gerekur.
Bizum Tirabizon’un kiçikiruk burjuvalarindan ornek vererek açukliyayim; Patapat Süleyman, 
Foter Osman ve Kanser Şaban. Burjuva dediysam, kita Avrupasi’ndaki burjuvalar gibi değildırler tabi. Bizum burjuvalarun kökeninde çakalluk vardur. Her türli emek sömürisinde başrol oynarlar ama bir yandan da burjuvaluktan korkarlar. Geçenlerde Kanser Şaban çarşuda gördi beni; Laz Marks emice, gözuni seveyim burjuva deyup beni afişe etma. Millet zaten burnindan soliy.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder