9 Aralık 2020 Çarşamba

Franco'yu da WhatsApp grubuna ekledik

Geçtiğimiz günlerde İspanyol medyasında yer alan bir habere göre, bir kısmı general seviyesinde 70 emekli hava kuvvetleri subayının, kurdukları WhatsApp grubunda, ülkenin birliğini korumak için solcuların nasıl toplu olarak katledileceklerini tartıştıkları ortaya çıktı. Grupta, bağımsızlık yanlılarının güçlü olduğu özerk Katalonya parlamentosunun (ANC) havaya uçurulmasından, 47 milyon nüfuslu İspanya’da solcu olduklarını varsaydıkları, aileleriyle birlikte 26 milyon insanı kurşuna dizme önerilerine kadar benzeri konuların tartışıldığı belirtiliyor. (soL Haber)
Sosyalist kaynaklardan bahsetmiyorum, Netflix gibi kendisi de sermaye olan, sermaye yanlısı bir platformda seyrettiğim iki belgeselden söz edeceğim; İki Katalonya ve Barça Rüyası. İspanya'daki bütün ilerici hareketlerin çıkış merkezi hep Barcelona olmuş. Cumhuriyetçileri katlederek el koyduğu İspanya'yı, 36 yıl boyunca faşizmle yöneten Franco, çıbanbaşı Katalanları yok etmek için Barcelona'yı ve Nou Camp'ı havadan karadan bombalamış, kulübün başkanını öldürmüş. İspanyol kapitalistleri ve uluslararası sermayenin büyük bir uyum içinde çalıştığı Franco'nun bugün bile aranıyor oluşu, kapitalizmin bir ayağının çukurda oluşunun kanıtı. Çarklar Türkiye'de de, İspanya'da da, Şili'de de, Irak'ta da, ABD'de de dönmüyor. O yüzden finans oligarşi ile dönmeyen çarkları, oligarşik dikta ile çevirmek istiyorlar. WhatsApp gruplarından Franco'nun ruhunu çağırmaları hep bu yüzden. 
Sonradan aklıma geldi; anlı şanlı emekli generaller, Sevda Noyan kadar cesaretli değiller. Ablam, götürecekleri aileleri ve sayılarını açık açık söylemişti. Ama elin korkak faşist generali, WhatsApp gruplarında gizli gizli yazışıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder