6 Aralık 2023 Çarşamba

Deutsches Haus

Dünyanın en travmatik toplumu Almanlar'dan ilk defa bir yüzleşme dizisi seyrettim. Naziler, toplumun 3/2'sini kriminalize edip, önce bütün komünistleri, sonra da Yahudileri öldürmeye çalışmıştı. Almanların 1950'lerden itibaren, "Ne olmuş ki, biz hatırlamıyoruz. Aaa öyle mi olmuş? Hiç fark etmedik. Biz o sıralar işimizde gücümüzdeydik. Bana emredileni yaptım, bilmiyordum." havasında takılmaları hiç inandırıcı değildi. Hitler'in yargılanan generalleri de böyle diyordu, Nürnberg'de oturan ve üstün ırk olduğuna inanan çiftçi Hans da.
Disney'de yayınlanan 5 bölümlük dizinin yaratıcısı Annette Hess, bu ikiyüzlülüğün ensesinden tutup, tarihin aynasının karşısına getiriyor ve yüzleştiriyor; "Bak, sen busun! İnkar edip durma, her boku biliyordunuz! Biliyorduk!" diyor. Oysa çok kolayca, "Fetöcülerin işi, katliam sahaya yansımadı. Çanlar susmaz, Doyçland bölünmez. Kiliseler miğferimiz. vs vs." diyerek salağa yatmaya devam edebilirdi. Ilgınımın deyimiyle, "Alkııııııııış!" 

1 yorum:

  1. "Ne olmuş ki, biz hatırlamıyoruz. Aaa öyle mi olmuş? Hiç fark etmedik. Biz o sıralar işimizde gücümüzdeydik. Bana emredileni yaptım, bilmiyordum."

    YanıtlaSil