29 Temmuz 2009 Çarşamba

OKUMUŞ



Nasıl Yapmalı? / N. Gavriloviç Çernişevski (Oda / Kuzey Yayınları)
Marks’ın “Burjuva ekonomisinin iflasını gören ve başarılı bir şekilde gösteren bir ekonomi uzmanıyla karşı karşıyayız” dediği Rus edebiyatının ve düşünce hayatının önemli kilometretaşı Çernişevski, Nasıl Yapmalı adlı romanında geleceğin insanına dokunuyor.
Sana dayatılan pespaye yaşam tarzına itirazın var mı? Bencil, idiot ve kof ilişkilerden sıtkın sıyrıldı mı, o halde günde üç öğün yemeklerden sonra Nasıl Yapmalı al, bir şeyin kalmaz. Geçmiş olsun.

Bir Zamanlar Europa’da / John Berger (İletişim Yayınları)
“Bazen tek bir cümleyi yalanlamak için bütün bir hayat hikayesini anlatmak gerekir.” diyor Berger usta ve anlatıyor Fransız Alplerindeki köylüleri... Tabi okurken insanın aklına hala birçok şehrimizin Berger’in anlattığı köyün gerisinde olduğu geliyor. (Yılın 6 ayı hastalarını Borçka’ya indiremeyen, kar yüzünden kapanan yollara çare olarak, Gürcistan sınırından girip Borçka’ya ulaşabilen Macahel’e ve yürekli insanlarına selamlar) Sonra, ‘yakılan ve boşaltılan köylerimiz’ geliyor. Hafıza işte, durduramıyorsun ki... Hatırlıyor. Sen de hafızanı taze tut, bol kitap oku, film seyret.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder