2 Eylül 2009 Çarşamba

Laz Marks Emice; Ütopiya nedur, ne değildur?

Bizum uşaklar kendi aralarinda tartişayi; ütopiya nedur?
Artuk niçundur bilmem, içinde ‘top’ kelimesi geçeyi ondan midur, bir ütopiyadur tutturmiş, tartişurlarken Yali Kiraathanesi’nden içeri girdum. Bunlar etrafumi sardi. Laz Marks emice bi anlat bize, habu ütopiya nedur?
Annaymisun Nihat’a göre ütopiya, Hami’nun orta sahadan çektuği bir firikik türiymiş. Netceğuk Hasan ise ‘Hamsinun az bulunan bir türidur’ deyi. Anliyacağunuz, gevezeluk baş yarayi... Ula lütfen bi susun da, dedum... Sustilar.
Efendum ütopiya, “Gerçekleştirulmesi imkânsuz tasari veya düşünce”dur.
Bizum arahana kafali İdris’un da anlamasi içun şöyle izah etmak mecburiyetindeyim; uşağum Tirabizonsipor’un Şampiyonlar Ligi finalinde oynaduğuni düşun. Bu bile ütopiya kelimesini açuklamaya yetmez. Çünki eskaza öze dönup, yeni Ali Çemaller, Şenol Cüneşler, Hami Mandiralilar, Fatih Teççeler yetişturursak belki final oynayabiliruz. Bu tezumuzun ütopya olabilmesi içun, Tirabizonsipor’un Şampiyonlar Ligi finalinde Fener ile oynamasi lazimdur. Çünki Fener’un final oynamasiyla tam bir ütopiya örneği vermiş olmaktayiz. (Bilmem söylememe gerek var midur; finalde Fener’i yenup kupayi aliyiruk.)
Bu arada, ütopiyayi açuklamak içun bazi yayuk ağizlilar “Sınırsız, sinufsuz ve sömurisuz bir dünya düşüncesi ütopiyadur.” diye örnekler vereyi.
Ula uşağum, özel mülçiyet çarmıhına gerili bir hayati daha ne kadar yaşayacağuk? Çarmuhi çikarup atmanun neresi ütopiyadur? Ayağuna tiken battuği zaman “Tikene alişayim, tikenle birlukte yaşamam lazim” mi deyisun? Demeyisun!.. Eee, o zaman kapitalizum kaybanasini niçun çikarup atmayisunuz bünyeden?
Hayir bir şey değil, emperyalist – kapitalizum bir 100 sene daha hükum sürersa insanluk evrim geçirup ‘çakal’a dönişecek. O zaman ütopiyaya yan bastuk işte. Çakallarun devrim yapabilduği konusinda elumuzde bir delilumuz yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder