24 Kasım 2009 Salı

Laz Marks Emice / Kuçuk burjuva kuçuk burjuva kuyruğun nerede?

Kuçuk burjuva, kapitalizmun bir gün kendisini öpüp zengin bir pirense çevireceği hayaliyle yaşar. Bu hayalle ömür boyi kendini önine gelen zengine öpturur. Sonuç; köti yola düşmiş bir ruh...
Kuçuk burjuva; üretim aracina sahip değildur fakat emeğini her gün piroleter gibi burjuvaya satmak zorinda da değildur. Giderek çoğalan ve çeşitlenen bu orta sinifi artuk ikiye ayirayruz. 1-Kuçuk burjuva 2-Kuçucuk burjuva
Esnaf, çiftçi, toprak sahibi köyli, kuçuk üretici, hizmet sektörinde çalişanlar, teknik elamanlar, oğretmenler, memurlar (kiravatli takumi), sanatçilar ve oğrenciler literatürdeçi kuçuk burjuvadur. Ama artuk bir de kuçucuk burjuva tanimina ihtiyaç duymaktayiz.
Ellerindeki az miktarda parayi faizde, repoda, dovizde, değerlenduren, böylece kendini enflasyona “ezdurtmeyen, işbilen, kafasi çalişan” kendini burjuvaymiş gibi hisseden bu gurup kuçucuk burjuvaziyi oluşturur.
Bunlarun erkeklerine Rant, kadunlarina Rantiye denur.
Kendi bireysel kurtuluş yolini bulduklarini zannettukleri içun, her türli toplumsal mucadeleye karşidurlar ve bu mucadelenin çağdişi olduğinun piropagandasini yaparlar.
Kapitalizmun nimetlerinden nasil yararlanduklarini ove ove bituremeyen bu kuçucuk burjuvazi ve onlarun dünya görişi, ülkemuzde yillardur suren depolitizasyon sürecinun da temel dayanaği olmiştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder