10 Ağustos 2009 Pazartesi

Anti – Dursing


Bizum Farozli Dursun vardur. Dühring’den beterdur. Buna, dava arkadaşum Feridun Encels’le birlukte Anti – Dursing deruz. Dursing eskiden kitaplarumdan birkaç tanesini karişturmiş ve öğretim görevlisi olduği üniversitede solciyim diye ortalıkta gezineyidi. 80’lerun ortalarina doğri “Ya soy, ya terket” ideolojisi hakim olunca bu Dursing lahmisi paranun kokisini aldi ve soygunci saflarina ideolog olarak katildi. Benum söyleduklerumi yalan yanliş çarpitarak soygunculara lojistik destek vermeye başladi. Bunlar baluk satar gibi düşünce satayidi. Ülkede haksuzluk kol gezerken bunlar ‘neden böyle olmasi gerektuğini’ öğreteyidi. Neyse uzatmiyayim, bunlarun bütün cafcafli, yalduzli cümlelerini kaziyinca altından tek şey çıkayidi: ‘Halkın soyilmasina kılıf bulmak.’ Allahi var hepsi da çok cüzel kanaviçe kıliflar üreteyidi.
“Kapitalistlerumuz sermaye birikimini sağlayamaduği içun halkumuz fedakarluk yapup bir süre daha bayat ekmek kemirmeli. Ancak bu sayede bizum müteşebbislerumuz da yeterli sermaye birikturebilur ve yabancilarla rekabete girebilur.” Oldi canum, General Motors sen sermaye birikturesun diye durup, 100 sene seni bekler. Peçi n’oldi? Bi pok birikmedi. Halk soyulduğiyla kaldi.
Kuru temizleme
Onlarca senedur uğrunda milleti inim inim inlettuğunuz ‘sermaye birikimi’ nerede? Yerli sermaye içti? Yerli sermaye nerede? Dağa kaçti. Dağ nerede? Emperyalizum bir kriz çikardi hepsini yedi biturdi, kül etti.
Hiç mi eyi bir şey olmadi, oldi. Bu Dursing tenyasi son model bir cip, Tirabizon’un en cüzel yerinde foripleks (dört katli) bir villa aldi. Ne karşıliğinda; devleti, halki ve bankasini soyanlari temize çikarma karşuluğinda.
Bu eşşek sipasi, bir gün bizum eve gelmişti. Ben de merdiveni kitapluğa dayamiş, üst raftaki kitaplari tasnif edup yerleştureyidum. Dursing kolotisi gene tatsuz konular açayi. “Yok piyasalar eyi gideyi, yok hüçümet başarilidur, yok Moody’s notumuzi Ba3’e çikardi, yok her şeyi bir an evvel özelleşturmeliyiz...” Ula bari bağa yapma da...
Yalan söyleyeni Laz Kapital çarpar
Birden Laz Kapital’un 1. cildi elumden kayıp ‘küüt’ diye Anti – Dursing’un kafasina düşmesun mi? (Bilenler bilur, Laz Kapital beyuk ve tuğla gibi ağır bir kitaptur.) Bu “Yandum anam” diye bağirdi ve bir iki sendeledi. Koşturduk, kolonya, sargı bezi derken senunki şoki atlatti ve kendine geldi. Baktum “Bu kadar azgun ve kör bir özelleşturme politikası yanliştur. Özelleştirmeler işsuzluği arturur, emeğun örgütlenmesini zayiflatur. Toplumsal yarar fikri ortadan kalkar. Eğitim, sağluk ve sosyal cüvenlik gibi hizmetlerin piyasa süreçlerine ve sermayenun miyop perspektifine terkedilmesi bizi temel yurttaşluk haklarumuzdan yoksun birakur. Hatta kapitalizmun kendini yeniden üretimini bile tehliçeye sokar.” deyi. Laz Kapital’un 1. cildi kafasina düşünce bizum Anti – Dursing’de büyük değişikluk olmişti. Laz Kapital’i okumadan bu kadar bilinçlenen ilk insan Dursing oldi. Laz Kapital, içeruğiyle değil ama dişaruğiyla Dursun’un kafasinda insaniyetli bir devreyi hareçete geçurmişti. Ula demek ki Laz Kapital’un 3 cildi birden bunun kafasina düşseydi bizum Dursun şimdi 4. Enternasyonali örgütlemenun peşindeydi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder