22 Ekim 2009 Perşembe

Laz Marks Emice / İnsanun sönmesi (post-insan)

Kapitalizum 300 yilda insani sersemsepelek (tepe sersemi) yapmiştur. Savaşlarla, ekonomik krizlerle, gelecek korkusiyla sopaladuği insan evladi insanluktan çikmaktadur. (Bakunuz; Geriye doğri barbarlaşma.) Yakinda evrim geçurup kuyruk ve pençe sahibi olursa şaşurmayun.
Efendum genel anlamiyla ortada bir insan kalmamiştur artuk. Ben devletun sönmesinden bahsederken bunlar insani sondürdiler. Peçiii, kapitalizum insan evladini nasil sondürdi? Kisaca bir göz atalum.

Herkes satişta
Kapitalizum herkese bir şeyler satmak zorinda olduğuni belletmiştur. Haboyle sakin sakin otururken kadunlarun aniden komşilarina, eşe dosta bir şeyler satmaya çalişmasina dikkat edun. Parfüm, siprey, zayiflama kremi, yeşil çay, kil tüy... Artuk ne buldiysan. Değişume, pazara bir şey süreceksun. (Bakunuz; Sür yoksa seni surerler teorisi.)

Kapitalizum oturan tüketiciyi sevmez
Kapitalizm tempo ister, uzun havayi, uyuşukluği sevmez. Beyuk alişveriş merkezlerindeki otoparklara bakun; 1 saatten sonra ücretlidur. Ne zikkum aldiysan bir an evvel çik, oksijeni tuketma. Yeni gelecek kazlara yer aç.
İnsanlar çabuk aliş veriş yapsunlar diye tekno müzik çalmalari da bundandur. Müzeyyen Senar dinleyerek kaç tane cips alabilursun? Ama Britniy Sipırs oyle mi... Adama ne buldiysan bir an evvel aldurur.
Mek Donaltus özellikle dış vitrinini kirmizi neonlarla süsler, bu kuçuk uşaklari hatta beyukleri bile içeri çeker. İçeri girduğunuzde renk aniden kahverengine doner. Bunun anlami; yiyeceğuni bir an evvel al ve hemen git burdan. Çünki kahverengi en itici renktur, ve hiçbir iş görüşmesinde kullanilmaz.

Ruhsuz beyanlar
Yillar sonra karşilaşan iki arkadaş, bir sure sonra kendisini mecburi mal beyani vermek zorunda hissetmektedur. Ne kadar mal mülk sahibiysa ondan bahsetmek zorindadurlar. Yazluktaysa kişluklar konuşilur, kişluktaysa yazluklar. Sahip olunan fikirler değil, sahip olinan mallar yatirilur masaya.

Hizli yaşa genç öl, cesedunden bile para kazanmaya çalişsunlar
Kapitalizum hepumuzi gençluk manyaği yapmiştur. Daha taze, daha gergin ve daha genç değilsan siçtun. Haa bu arada yaşlilarun yakasini birakur mi? Mümkun değil, onlar da tüketici sürüsine katilmalidur. Geriye yaşlanma ne güne durayi. Kapitalizum eğer bir 50 sene daha markajsuz kalursa kadunlari silikon vadisine, erkekleri da Zombi’ye çevirecektur.

Dikkat dikkat, aranuzda çok tüketmeyenler var
Kapitalizum hiç ihtiyacunuz olmayan bir şeyi size zorla aldurur veya yemekten nefret ettuğunuz şeyi yedurur.
Herşeyi ayni anda icat eder, üretur ama piyasaya sürmez. Siyah – beyaz, renkli, büyük ekran, arkasından pilazma... Şimdi LCD. Tam oni alurken, hooop aha da gene değişti. Hemen at oni, al buni kampanyasi. Eskisini getur yenisini gotur. Eskisi deduği, dünki...

2 yorum:

  1. Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon
    on a daily basis. It will always be interesting to read content from other
    authors and use a little something from other
    web sites.

    my web blog; project management classes

    YanıtlaSil
  2. There's certainly a great deal to learn about this subject. I love all of the points you've made.


    My weblog injury solicitors

    YanıtlaSil