8 Ekim 2009 Perşembe

Laz Marks Emice / Kapitalizum eline tüü diyecek

Bizum buralarda geçum zordur… Diyeceksunuz ki, nerede kolaydur Laz Marks Emice? Doğridur ama bu coğrafyada uşaklarun ekmek parasi kazanacaği şeyler giderek azalmaktadur. Haçan bir süri uşak, fikralarda oynamak içun gurbet ellere gitmekte ama, eskisi gibi iş bulamamaktadur.
En bilinen fikralardan biridur; Bizum Temel, uçurumdan düşerken bir ağaca tutunmiştur. Temel’un ayağindan Cemal, Cemal’un ayağindan İdris, onun ayağindan da Hasan tutunmiştur. Temel’un güci, kuvveti giderek azalmaktadur. Yeniden güç alup, daha sıkı bir şekilde ağaca tutunmak içun aşağidakilere seslenur, “Ula uşaklar sıkı tutunun, elime tüü, diyeceğum.”
Ve hazin son… Temel eline ‘tü’ derken, fikrada oynayan 4 evladumuz hakkun rahmetine kavuşmiştur.
Şimdi buni niçun anlattum… Emperyalisit – kapitalizum da şimdi eline ‘tüü’ diyecek.
Pazari denetleyen mekanizmalari tikaninca karlari azalan kapitalizum, piyasalara hayali - sermaye pompaladi. Farzumisal, HoşafBank, milletten topladuği paralari kiredi olarak kullandurmaktayidi. Sonra verduği bu kredinun senedini bir başka finans kurumina satti; elde ettuği parayı bir kez daha kiredi olarak kullandurdi. Haçan boylece HoşafBank, tek bir paradan, belki de onlarca kiredi - borç ilişkisi yaratayidi. Bu hayali nitelukli sermaye, dünyanun bütün ülkelerini bir denizanasi gibi istila etti; girduği her ülkeden eşek yükiylan faiz elde etti. Sermaye hayaliydi belki ama, faizi gerçekti.
Şimdi balon patladi. Ebelerinun Morkıçını gördiler. Emperyalizt – kapitalizumun yırtığı Ozon tabakasindaki yırtuği geçti. Artuk yama ve dikiş tutmaz oldi. Trilyonlarca dolari finans kurumlarina, bankalara, şirketlere aktarmalarina rağmen kanama durdurilamayi.
Kapitalizum şimdi dünya halklarina son bir kez daha, sıkı tutunun, deyi. Eline tü diyecek aklisira. Yeniden güç toplayup, deli pirofesörler gibi gene dünyanun anasini ağlatacak.
Ula uşaklar, habu bokcanlilarun oyinina bir daha gelmayun. Onlar eline tü derken hepbirlukte habularun suratinun tam ortasina bi tü diye tükürelum.

2 yorum:

  1. What's up, this weekend is pleasant in favor of me, as this time i am reading this fantastic educational paragraph here at my home.

    Here is my weblog :: Bench Craft Company samsung false advertising

    YanıtlaSil
  2. Useful information. Lucky me I found your web site by accident,
    and I'm surprised why this accident didn't came about in advance!
    I bookmarked it.

    Have a look at my homepage: refinancing home mortgage calculator

    YanıtlaSil