9 Mayıs 2010 Pazar

Atılgan Korkmaz / Buyur burdan bak - 24

Anna Jarvis'in trajedisi
Anna Jarvis, 1905 yılında annesini kaybettikten iki yıl sonra, Mayıs'ın ikinci haftası Pazar'a denk gelen gün, yakın çevresini davet ederek evinde bir anma ayini düzenler.
Evin her yanını annesinin en beğendiği çiçek olan 500 adet karanfil ile bezer.
Bu anma ayini Jarvis'i o kadar etkiler ki, kongre üyelerine, eyalet temsilcilerine, valilere, iş adamlarına ve gazetelere mektuplar yazar, ve o günün annelere adanması için yürütülen geniş bir kampanyanın fitilini ateşler.
Ertesi yıl bu kampanyanın sonucu olarak, Grafton ve Philedelphia'daki tüm kiliseler anma ayini düzenlerler, ayine katılanlar yakalarına sembolik olarak birer beyaz karanfil takarlar.
Daha sonraki yıllarda, bu kampanya tüm ülke geneline yayılır, 1910 yılında Batı Virginia resmi olarak tanıyan ilk eyalet olur. 1915 yılında da Başkan Wilson, anneler gününü resmi bayram olarak ilan eder.
İşte Jarvis'in trajedisi de bundan sonra başlar, bunu fırsat bilen çiçekçiler fahiş fiyatlardan beyaz karanfiller satmaya başlarlar.
Anna Jarvis, anneler gününde satılan karanfillere tepki gösterdiği için tutuklanır. Ve göz yaşları içerisinde, "Benim anneler günüm ticarileştiriliyor, bu günü kar amaçlı kullanılsın diye değil, insani bir duygunun yoğun yaşanabilmesi için tasarlamıştım." der.
Tüm annelerin anneler günü kutlu olsun.
Anna Jarvis'in anısına bu güzel günü gerçek manasıyla kutlayalım.
Bir mutfak robotu almazsak annemizin üzüleceğini düşünmeyelim, üzülecek olan birisi varsa o da bu şuursuz ve istifçi tüketim sistemidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder