16 Mart 2010 Salı

İktidardan yana mizahı çiftlik çuprasına benzetiyorum

Birgün Gazetesi'nden Onurkan Avcı, Yeni Harman editörü ve Leman Dergisi yazarı Başar Başaran'la konuştu:
"İktidardan yana mizahı ben çiftlik çuprasına benzetiyorum. Tatsız, tuzsuz bir şey. Artık balık bile değil yani o, bambaşka bir şey...
İçinde reddediş barındırmayan hiçbir sanatın toplumda uzun soluklu karşılığı olmaz. Bunun dünyada da örneği yok. Siz iktidarla aynı şeyi söyleyerek mizah yapamazsınız, yapsanızda ancak onu alır parti organlarında dağıtırsınız. O mizahın mevcut düzene karşı, her türlü baskıya karşı bir reddediş ve isyan taşıması gerekir. Bugün bizim gibi sol mizah dergilerinin de kan kaybediş sebeplerinden birisi de insanların umutsuzluğa savrulmasından geliyor. Gırgır’ı düşünün 500 bin satıyordu. 200- 250 bin sattığımız Leman’ı düşünün. Yani burda ciddi bir isyan vardı adaletsizliklerin tümüne ve düzene. Sonuç olarak topluma bir şey söylemeyen, daha iyi olan bir şeyi anlatmayan bir sanatın anlamı ve karşılığı yok ki. Hiçbir şekilde tutunamazlar. Değerleri kendilerinden menkul olur, hiç kimsenin umurunda olmazlar."

1 yorum:

  1. Mış gibi yapınca tutturuyorlar.İktidardalar ama, mağdurlarmış rolu oynuyorlar.Çok güzel beceriyorlar.Okumayan,düşünemeyen,yorumlayamayan bir grup ta şak şak yapıyor.
    Garip bir durum.Yan yan daş lık işe yarıyor,çıkar ilişkileri sonuç veriyor.Dünün solcuları ,bu günün din tüccarlarına omuz verebiliyor.Dünün ülkücüleri de öyle.Din alıp satanların zaten keyfi yerinde.

    YanıtlaSil