9 Nisan 2010 Cuma

Binmişik bir kapitalist salıncağa… Bir Friedman sallayi, bir Keynes

Netceğuk Hasan sevinç içinde Yali Kiraathanesi’ne girdi. “Laz Marks Emice, hau Keynes ve Friedman kimdur? Yoksa Tirabizonsipor 2 tane yabanci futbolci mi tiransifer etti?” dedi.
Hee dedum, Friedman ve Keynes yabanci futbolcidur ama Fener’de oynayiler… Yaklaşuk 80 yildur da kalemuze golleri atayiler.
Anlamadi tabi… Otur evladum dedum, anlatayim…
Bunlarun adi Milton Friedman ve John Maynard Keynes’tur. Hau bet muncurli kapitalizum, cöti sıkıştukça bu iki adamdan birinun deduğuni yapar.
Bu adamlardan Keynes olani, aşiri - üretum bunalumi karşusinda devletun ekonomiye mudahale etmesini, eksuk tuketimi arturici onlemler almasini ister. Tüketicilerin alum gücini arturmak, bu ürunlerun satilabilmesi içun tek yoldur, der.
Aşiri üretum nedu diyeceksun sen şimdi… Anlatayim…
Bizum Patapat Süleyman’i düşun. Bu eşek yahnisi çok para kazanmak içun ne yapayi, her gün tonlarca hamsi yakalayi.
Tamam, hamsi severuk, sabah kahvaltisinde bile hamsi yiyebiluruk ama bir yere kadar daa!..
Peçi gözini para hırsi bürumiş olan Patapat Süleyman ne yapar, giderek daha çok hamsi tutmağa ve satmağa çalişur.
E bizum uşaklarda para kalmayinca ne olayi? Hamsi satilamayi ve elde kalayi.
Burayi eyi dinleyun uşaklar; tüm kapitalist ekonomik bunalumlar, kapitalizumun ırsi hastaluği olan aşiri – üretumden doğar. Hamsi üretiminun, hamsi satişlarindan daha fazla olduği, (arzun talebi aştuği) hamsilerun satilamaduği bir durumda Patapat Süleyman ve kapitalizum bunaluma girer.
İşte şimdi anladun mi niçun futbol takumlarinun sahaya ellerinde “Kriz varsa çare de var” pankartiyla çiktuklarini?
“Eve kapanma pazara çik, alişveriş yap. Al sağa 500 liraluk çek…”
Bütun bunlar bizum kırpıkbıyikli 10 vatluk ampulun değil, Keynes’un fikridur.
Keynes’un deduklerini yaptuk… Ne oldi? Elinun köri oldi.
Devletun ekonomiye mudahalesi, piyasalardaki fiyat / para dengesini bozdi. Metalarun toplam değerinun çok üstinde bir para dolaşuma çıkti. Bu karşuluksuz paralar, fiyatlarun yukselmesine, enflasyonun artmasina neden oldi.
Devletun ekonomiye müdahale etme politikalari zortlayinca, emperyalist – kapitalizum dünya halklarina sunduği ‘40 satir mi 40 katir mi’ menüsünden bu sefer 40 katiri seçer.
Hooop, gelsun Friedmanci sıkı para politikasi.
Şimdi kapitalist salincaği Friedman sallayacak. Sora tekrar Keynes…
Bi Fenerun, bi Cimbomun şampiyon olmasi üzerine kuruli Turksel Süpper Lige benzeyi.
Emperyalistler bu menüyü Türk halkina yedurmak içun önce uşaklarina (pakunuz: bizum çocuklar becerdi) darbe yapturdi, sonra da aşçi Turgut’i yolladilar.
Diş borçlari öde da nasil ödersan öde. Artuk 80 yilluk varluklaruni mi satarsun, minare gölgesi mi ihraç edersun, yoksa vatandaşun altun dişini mi sökersun… Ona karişmayiruk, dediler.
Turgut – Tansu – Tayyip, (3 T Dönemi deyiruk) Keynes’lan, Frieman salincaği arasinda sallanup durduğumuz berbat bir dönemdur. Bunlar kendilerini başbakan zannederler ama, aslinda görevleri, ya Keynes’un ya da Friedman’un deduklerini uygulamaktur.
Efendum, hau küçucuk uşaklarun, bebelerun oyincaklari vardur. Hani pilastikten kare, yildiz, elips, yuvarlak şekiller vardur ve bunlari kaidenun üzerinde bulinan kare, yildiz, elips ve yuvarlaklarun içine sokmağa çalişurlar.
Küçucuk bebe işte, ne etsun, bazen bir kareyi yuvarlağun içine sokmağa çalişur. Girmedukçe da sinirlenur. Bebemuz deneye yanila doğriyi bulacak… Ama insanevladi hala ebesinun yuvarlağina kareyi sokmağa çalişan bu şerefsuz kapitalizumde niçun direteyi?
Girmeyi işte da…
Kriz üstine kriz.
Binmişik bir kapitalist salincağa, bir Friedman sallayi, bir Keynes…
Ula midemuz bulandi daaa!..

1 yorum:

  1. Yeterince bulanmamış demek ki herkesin midesi. Ya da saçma diziler izlemekten bulandığını anlayamıyorlar. Anlayacaklar bir ara ama inşallah çok geç olmaz...

    YanıtlaSil